фото: pixabay.com Деветоюнски преврат е държавен преврат в България, извършен през нощта на 8 срещу 9 юни 1923 г.

...
фото: pixabay.com Деветоюнски преврат е държавен преврат в България, извършен през нощта на 8 срещу 9 юни 1923 г.
Коментари Харесай

На днешния ден в историята - Деветоюнски преврат

фото: pixabay.com 

Деветоюнски преврат е държавен преврат в България, осъществен през нощта на 8 срещу 9 юни 1923 г. от армейски елементи под управлението на Военния съюз, с който е отстранено правителството на Българския аграрни национален съюз (БЗНС) отпред с Александър Стамболийски. В подготовката на преврата взе участие и Народният сговор, а след това той получава поддръжката на множеството опозиционни сили, с изключение на втората по величина парламентарна партия – Българската комунистическа партия (тесни социалисти) (БКП т. с.).

На  9 юни 1923 година в Царство България е осъществен прелом, посредством който е свалено държавното управление на Александър Стамболийски. Превратът е сбъднат от армейски елементи под управлението на Военния съюз, само че интензивно вземат участие и автономистите от Вътрешна македонска революционна организация.  В резултат на преврата е свалено държавното управление на Александър Стамболийски и е формирано ново – отпред с Александър Цанков и включващо представители на всички опозиционни партии, като се изключи комунистите.

Организаторите на преврата: Димо Казасов, Кимон Георгиев, Никола Рачев, Янаки Моллов, Иван Вълков, Александър Цанков, Христо Калфов, Иван Русев, Петър Тодоров, Цвятко Бобошевски се събират в 10 часа предходната вечер в дома на Иван Русев. Там в 4:30 през нощта  им рапортуват за триумфа на преврата. Цар Борис III утвърждава с декрет новото държавно управление по обяд на 9 юни, напомня tvn.bg.

В Славовица, Пазарджишко, където се намира Стамболийски, се събират стотици въоръжени селяни от близките села и под негово управление на 10 юни се разполагат в покрайнините на Пазарджик. Стамболийски не издава заповед за нахлуване, тъй като му е ясно, че силите са неравни, а вярата за послушание на локалния гарнизон на към този момент някогашния министър-председател не се реализират. За да не се трансформира обсадата на Пазарджик в кървясъл разгром, Стамболийски разпорежда на 11 юни селяните да се разпилян. Самият той e хванат и на 14 юни е свиреп убит с ножове от деятели на Вътрешна македонска революционна организация.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР